Dagens fundering under resans gång

Intressant att studera folk i rusningstrafik. Hur lite folk egentligen vill rusa fram, så är människan ändå ett flockdjur som följer strömmen. Flocken kommer rusande och, istället för att gå i sin egen takt och låta folk, antingen sakta ner eller gå runt, så ökar de själva takten för att flyta med strömmen. Någon enstaka stiger åt sidan i rädsla för att bli nedtrampade.

Samma fenomen med folk och stress ser man i tunnelbanan, som inte riktigt är byggda för denna mängd folk. Begreppet ”Packade sillar” ger en liten bild över tanke och syn.

Jag steg av ett normalt packat pendeltåg i Stockholm Central för att komma till tunnelbanan. Redan där ser man stressen. Ju närmare innerstaden man kommer, desto mer sätter Stockholm sina spår i själ och ben. Tunnelbaneperong fullpackad, och likaså tåget. Alla skulle med, och folk tryckte sig in. Kan inte vänta på nästa. Och vad tjänar det till, när nästa tåg har samma mängd passagerare. Fullt från Centralen till tekniska högskolan. Där blir det nästan tomt. Följer själv med i lugn och ro till Mörby för jobb.

Fördelen med att vara ute i god tid, är att man har tid att undvika påverkan av stress.

Fotnot: Låt dig inte bli stressad över andras pressade situationer. Det är de som pressar sig, inte dig. Ta dig tid att slappna av och stressa ner. Ta ett tidigare tåg. Lyssna på lugn musik. Undvik att fastna i de sociala medierna på vägen till jobbet eller mötet. Tillåt dig själv att titta på folk, omgivning och naturen som passerar utanför fönstret.

Jag själv tog ett tidigare tåg. Börjar om 20 minuter, och sitter utanför och slutför denna artikel och har lite lugn musik i örat. Istället för att skriva i folkmassan, så vek jag ihop ipaden, som är min mediaenhet och iaktog mina medresenärer och funderade lite över var de skulle bege sig. Vad fick de att ta just detta tåg, och vad hade de för planer för dagen? Inget jag egentligen behöver känna till, så svaren tar jag inte reda på, utan låter de hålla det för sig själva. Nu ska jag fixa något att dricka, och få något lite lätt i magen innan jag kliver in och hjälper till på arbetsplatsen.