Snöbollseffekten

Det finns en väldigt bra teknik man kan ta till för att snabbare komma till ro. Det gäller att bli mer medveten om hur snabbt ens negativa tankar kan hamna utanför din kontroll och agerande.

Du vet ju själv hur uppskruvad och entusiastisk man kan bli, när en tanke och känsla väl sätter fart. Både negativa och positiva. Dessvärre har de negativa tankarna en otroligt stark effekt på både kropp och själ. Och när du väl blir uppslukad av den negativa tanken, är det väldigt lätt att känslorna accelerar. En tanke leder till en annan, och strax är snöbollseffekten igång. Detta kan sluta i ett otroligt negativt humör och mående.

Säg att du vaknar mitt i natten. Dina tankar far runt av allt du måste göra dagen efter. En vana människor har, är att bli upprörd och irriterad över att man vaknade och blev störd i sömnen. Ett tips är att försöka se till det positiva, och se det positivt att du faktiskt kom ihåg samtalet. Ytterligare ett tips är att ha ett anteckningsblock bredvid sängen, där du kan anteckna minnen, och sedan låta sinnet få ro för natten. En risk blir att man bara kommer på mer och mer att göra och komma ihåg. Försök istället att anteckna dina ”måsten” redan på kvällen innan du ska sova.

Många har svårt att släppa tankesmedjan under kvällar och nätter, då hela huvudet fylls av bekymmer, och man blir lättare irriterad.

Så, försök att notera dina tankar när de kommer, innan tanken tar fart, får fäste, och tar över. Detta leder annars till en snöbollseffekt, och det är lätt att hamna där. Men med denna enkla lösning, är det lätt att bryta mönstret. Man kan behöva ägna ett tag för att vänja sig och verkligen få undan vanan.

 Sedan kan du rikta in dig på att vara tacksam emot dig själv över att du kommer ihåg det du måste och behöver. Även om det är nedskrivet. Vakna, skriv ner och somna om.

Även om du är en mycket upptagen person, så r detta effektivt. Det kan lindra den underliggande stress som gror nr du tänker på allt som måste göras.

Prova detta nästa gång du vaknar till, och gången efter det. Försök att göra det till en vana. Många har svårt att komma ihåg på morgonen, medan minnet är klart på natten. Testa. Du kommer att bli förvånad över hur effektivt det är.

Dela gärna vidare till de du känner.

Wilhelmina (Mina) Rudin